Sve biljke se gaje u kontejnerima, te se stoga mogu kupiti u bilo koje doba godine.

Zbunovi za senovita mesta 3 deo

Zbunovi za senovita mesta 3 deo

-Prunus laurocerasus:

Prunus laurocerasus ili u narodu  korisceno ime lovor visnja je rod biljaka izuzetno cenjen u bastovanstvu. Vodi poreklo iz jugoistocne Evrope i tamo moze narasti kao drvo do 10 metara. Kod nas u srednjoj Evropi naraste do tri metra. Izuzetno je popularna biljka, sto zbog svoje izdrzljivosti sto zbog svojih krupnih, sjajnih tamno zelenih listova i lepog, belog neznog cveta slatkog mirisa.
Razvija se kao zimzelen, uspravan stub od zemlje gusto razgranat. Beli cvetovi se u toku jeseni pretvore u ljubicaste bobice koji ostaju na njoj cele zime.
Ova biljka ce jednako dobro uspevati i na suncu, s tim  da zemlja mora da bude vise vlazna. Brzo raste, otporna je na bolesti i stetocine, izdrzljiva, sve vise se koristi za formiranje zelenog zida zbog uspesnog orezivanja.
Prehranu lovor visnje trebamo raditi pocetkom godine jer bi kasnijom prehranom postojala mogucnost da isteraju novi , mladi listovi koji bi eventualno stradali usled ranih mrazeva.
Posto je njenja krosnja siroka ne trebamo je saditi u cik cak kako se obicno sade neke biljke za zivu ogradu.
Postoji oko 40 vrsta ove biljke sto pruza mogucnost  njene razlicite upotrebe. Najvise se koristi za zivu ogradu i idealna je za zastitu od vetra i buke. Rado je posecuju pcele i leptiri.
Mozete ga posaditi i soliterno, kao samostalnu biljku gde ce moci slobodno da se siri i da da prepoznatljiv pecat svojim izgledom.
Pripada porodici ruza a svoj naziv je dobila zbog toga sto njeni kozasti, zeleni listovi podsecaju na list lovora.
Vrste lovor visnje:
- Prunus laurocerasus "Otto Luyken", siroki grm koji ima uske listove i pokazao se najboljom vrstom za zivice.
- Prunus laurocerasus "Fiesiriana", duzina lista je oko 12 cm. a sirina oko 3 cm. i rubovi su valoviti.
- Prunus laurocerasus "Serbica", listovi su jajasti  a grm je uspravnog oblika.
- Prunus laurocerasus "Schipkanensis Macrophylla", najbrze raste i listovi su veliki. Cvetovi su krupni, uspravni sa belim grozdovima.
Da navedemo jos neke vrste:
- Prunus laurocerasus "Rotundifolia"
- Prunus laurocerasus  "Caucasica"
Jos trebamo napomenuti jednu sarenolisnu vrstu . U pitanju je "Marbled White", vrsta, ciji su zeleni listovi protkani belom nervaturom i izgledaju nekako cipkasto. 

Nema proizvoda u ovoj kategoriji.