Sve biljke se gaje u kontejnerima, te se stoga mogu kupiti u bilo koje doba godine.

Zbunovi za senovita mesta 4 deo

Zbunovi za senovita mesta 4 deo

- Ilex aquifolium ili narodni izraz bozikovina. To je biljka kontinentalne klime mada se mogu pronaci i stari primerci na visim nadmorskim visinama jer je dugoveka vrsta. Zbog te svoje osobine pre sadnje joj se treba naci pravo mesto gde ce godinama rasti nesmetano. Dobro ce rasti i ispod krosnji drveca gde obicno tesko sta uspeva. Najvise joj odgovaraju blage zime i umereno topla leta.

Dobro podnosi i gradske uslove pa se cesto moze videti u parkovima i gradskim vrtovima. 
Nema veliku potrebu za vodom. Ne odgovaraju joj visoke podvodne vode te pre sadnje trebamo osigurati odlivanje vode. Ukoliko pocne gubiti lisce trebamo je prestati zalivati.
Nezahtevna je biljka i u prirodi ce lepo rasti i bez prehrane. Medjutim, da bi dobili gustu krosnju, pravilan oblik i kvalitet crvenih bobica koji ostaju preko zime i krase biljku, trebamo joj osigurati kiselo zemljiste i mineralna djubriva. U rupu sadnje mozemo dodati i iglice cetinara koji ce raspadanjem dati zemlji kiselost. 
Ne voli previse presadjivanje i nepravilno presadjivanje moze rezultirati opadanjem lisca. Medjutim uz pravilnu negu brzo ce se oporaviti.
U prolece cveta sitnim belim cveticima koji se tokom jeseni formiraju u lepe, atraktivne crvene bobice i ostaju na granama sve do proleca. Izuzetno lepo izgledaju tokom zime pod injem i snegom.
 Postoje vrste ilexa sa sitnim bodljama na ivicama lista i bez bodlji, vrste sa zelenim, zuto zelenim, belo zelenim listovima.
Moze narasti do 3-4 metra.
Po sumama ga je u ranijem periodu dosta bilo, no zbog svoje dekorativnosti ljudi su ga cesto vadili ili odlamali grane. Spada u zasticene vrste.
Cesto se koristi u dekoracijama stola.
Ukoliko zelite da uzivate u njenim crvenim bobicama morate posaditi u blizini i musku i zensku biljku. Dok su mlade sadnice tesko je prepoznati koja je muska a koja zenska te je zato kasnije zamenite ako nemate i zensku i musku vrstu. Mada je zimzelena biljka ima svoju fazu mirovanja a to je decembar mesec. Zato bi joj predeo oko korena pred jesen trebalo ususkati slamom ili liscem. Isto tako sneg sa njenih grana trebamo skidati da je ne bi ostetio.
Odlicno podnosi orezivanje i u tu svrhu se koriste vrste sa sitnijim liscem. Najpoznatije vrtne skulpture su uradjene upravo od nje.
Listovi bozikovine su lekoviti i beru se od proleca do jeseni, suse se i koriste za pravljenje cajeva ili tinktura.
Vrste Ilexa:
- Ilex aquifolium (zeleni reckav list)
- Ilex "Crenata" (listovi mali, ovalni, idealni za oblikovanje)
- Ulex aquifolium "Argentea Marginata" (listovi belo zelene boje, reckavi po obodu)
- Ilex "Mucronata" (lisce zeleno, redje poslagano)
- Ilex altaclerensis "Golden King" (zuto zelen list, blago ovalan)
- Ilex "Golden Van Tol" (zuto zelen reckav list)
- Ilex aquifolium "Myrtifolia" (izduzen, zeleni list, reckav po obodu)
- Ilex aquifolium "Limsi"(izduzen, zelen, blago reckav po obodu)
- Ilex aquifolium "Silver Queen" (list belo zelen, po rubovima reckat)
- Ilex aquifolium "Night Glow" (list svetlo zelene boje, blago reckav)

Nema proizvoda u ovoj kategoriji.