Ukoliko želite da vam vrt izgleda živopisno i tokom jeseni i zime, zasadite bar jednu perenu, koja će svojim cvetom ili bojom lista ulepšati vašu baštu. A među njima nezaobilazan je zvezdan, cvetna perena čije ime potiče od grčke reči aster – zvezda, zbog oblika cveta. Zvezdan je vrlo otporna biljka koja se lako uzgaja. Svojom raskošnom lepotom leje pretvara u šarolik ćilim od cvetova roze, plave, ljubičaste, bele i tamnocrvene boje.

Niskocvetajuće sorte jastučastog zvezdana dostižu visinu od 25 do 50 cm. Puzavog je korena, uspravnih stabljika i duguljastih, kopljastih listova. Niski zvezdan može se uzgajati i u saksiji. Na cvetnim stabljikama, čija dužina zavisi od vrste, sakupljeni u cvasti otvaraju se brojni raznobojni grozdasti cvetovi. Osim u beloj i plavoj boji, zvezdan cveta i u najrazličitijim nijansama ružičaste i ljubičaste. Zbog kasnog cvetanja treba da vodite računa o tome da zvezdan posadite na mesto koje će biti sunčano. Zvezdan je perena pogodna za sadnju u kamenim baštama i na rubovima leja.

Visoki zvezdani ubrajaju se među vodeće trajnice u kasnim jesenjim danima. Nove visoke sorte zvezdana su: belgijski, visine od 60 do 120 cm, i engleski zvezdan koji može da izraste do 160 cm. Zbog snažnog rasta u gredicama sade se kao pojedinačne biljke (soliteri). Nema lepšeg prizora od onog kada su visoke sorte zvezdana posađene neposredno uz niže sorte, u tonovima ljubičaste boje, uz kasnu zlatnicu i rudbekiju.

Donji delovi stabljika starijih biljaka često su bez lišća, pa zato ispred njih posadite sorte cvetnica nižeg rasta, koje će popuniti ovako nastale praznine. Ukoliko je tmurno vreme i pred veče, cvetovi zvezdana se zatvaraju, pa izgleda kao da su uvenuli, a nisu.

Jesenjem zvezdanu odgovaraju sunčana staništa i dobro drenirano zemljište bogato humusom. Najvažnije je da se ne sadi gusto i da se tokom letnjih meseci zemlja održava stalno vlažnom. Ukoliko želite da se biljka bujno razvija, svake godine mora se pođubriti. Pod povoljnim uslovima, zvezdani na jednom mestu mogu da rastu i desetak godina. Kad njegova lepota “oslabi”, biljke obavezno izvaditi iz zemlje, razdeliti i ponovo zasaditi.

Savet: Svake druge godine zvezdan proredite da ne bi obrazovao pregust bokor.